ΟΡΓΑΝΩΣΗ:ΝΤΟΣΙΕ "GOOD HOUSEKEEPING"







Τώρα που το σκέφτομαι δεν τελείωσα με να σου αραδιάζω τις ανησυχίες που με έπιασαν τα τελευταία δύο χρόνια,όπως έγραψα χθες.

Βλέπεις,μπορεί να λατρεύω το λιλιπουτένιο σπίτι μου,αλλά είναι αρκετά μικρό και χτισμένο πριν από 60 χρόνια για εξοχικό,οπότε υπάρχει βασική έλλειψη χώρου.Eτσι το πρώτο πράγμα που έκανα τη μέρα που μετακόμισα εδώ ήταν ...βασικά,ν' αρχίσω να κλαίω.Οχι γιατί δεν ήμουν χαρούμενη με την απόφαση, αλλά γιατί αντίκρισα αυτό:
 Γινόταν παντού ένας γαμός και είχα μόνο μία από τις τρεις ντουλάπες του σπιτιού έτοιμη.Αυτή βρισκόταν στο δωμάτιο του παιδιού και την είχα γεμίσει με τα παιχνίδια...
Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω τηλέφωνο την κουμπάρα μου που ήρθε να με βοηθήσει/ηρεμήσει και άρχισα να βλέπω την κατάσταση από άλλη οπτική.

Το τρίτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω μια μεγάλη βιβλιοθήκη για να βάλω όλα τα παιχνίδια.Οπως βλέπεις ο γιος μου μόλις ήρθε ενθουσιάστηκε με την ιδέα και τη χρησιμοποίησε ιδιαίτερα λειτουργικά.Δε με άφηνε μάλιστα να πειράξω τίποτα.




Το τέταρτο λοιπόν που έκανα, ήταν να ψάξω διάφορους τρόπους για ένα πιο οργανωμένο και λειτουργικό νοικοκυριό.Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις επί του θέματος.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω το ντοσιέ του νοικοκυριού μου,ντοσιέ GOOD HOUSEKEEPING όπως το έχω ονομάσει λόγω αυτού του τέλειου αυτοκόλλητου που έχω κολλήσει απ' έξω.

Παίρνουμε λοιπόν ένα από αυτά τα τεράστια ντοσιέ που χρησιμοποιούν στις εταιρίες και συνήθως έχουν βαρετές ονομασίες όπως "ΕΣΟΔΑ/ΕΞΟΔΑ 2014".Διαλέγουμε επίσης ένα χρωματάκι όμορφο για να μας φτιάχνει τη διάθεση όταν το βλέπουμε.
Το γεμίζουμε με διαφάνειες όπου μέσα υπάρχουν κενά χαρτιά.
Το χωρίζουμε σε ενότητες.





ΕΝΟΤΗΤΑ 1:ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒ

Διάβασες λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.(Κατά πάσα πιθανότητα εδώ!Εντάξει η σελίδα υπάρχει μόνο μισό μήνα,αλλά σε λίγο καιρό...θα είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες αναρτήσεις)Και περνούούούούν οι μήνες....και μια ωραία μέρα του Δεκεμβρίου σε πιάνει ένα φοβερό mayday,mayday.(Ελα δε μπορεί να μη θυμάσαι τον Καλιβάτση και την εξήγηση για το πώς έριξε ο Αμερικάνος πιλότος κατά λάθος τη βόμβα...!)Είσαι λοιπόν 2-3 μέρες με γαστρεντερίτιδα και έχεις σιχαθεί να τρως λαπά και φρυγανιές και μπανάνες.Θυμάσαι αμυδρά ότι είχες διαβάσει κάπου, κάποτε κάτι σχετικό, κάπου μάλιστα το είχες σημειώσει...Αλλά πού...;

Διαβάζουμε καθημερινά τόσα πράγματα,για τόσα διαφορετικά θέματα.Γιατροσόφια, tips για diy απορρυπαντικά,τί κάνεις άν βγάλεις άφθα,πώς σκοτώνεις τα μυρμήγκια,πού χρησιμοποιείται το teatree oil ή η σόδα κτλ.Αλλά πώς να τα θυμάσαι όλα αυτά;
Ολες αυτές οι πληροφορίες και πολλές ακόμα βρίσκονται οργανωμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή για χρήση μέσα στο ντοσιέ μου.Δεν είναι χωρισμένες ανά είδος,αλλά αλφαβητικά.Το "Κ" μου αυτή τη στιγμή έχει πληροφορίες για κομπρέσες,κρυολόγημα,κοψίματα,coctails,καθαριστικά και καψίματα. Ασχετες μεταξύ τους πληροφορίες που τις βρίσκω όμως πανεύκολα.


ΕΝΟΤΗΤΑ 2:ΤΙ (ΣΚΑΤΑ) ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ;

Ο άντρας και ο γιος μου φεύγουν το πρωί με τα ταπεράκια τους όπως έχουμε πει.
(βλ. ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΤΑΠΕΡΑΚΙΑ) Που σημαίνει ότι το φαγητό πρέπει να έχει μαγειρευτεί από την προηγούμενη μέρα.Επίσης με ένα μωρό πλέον και με τα περισσότερα απογεύματα κλειστά λόγω δουλειάς,πρέπει να είμαι ήδη εφοδιασμένη με τα κατάλληλα υλικά,για να μην τρέχω τελευταία στιγμή για ψώνια..Ετσι,επειδή φτιάχνω το μενού της εβδομάδας,(παλαιότερα έφτιαχνα του μήνα και πρέπει να το επαναφέρω,ήταν καλύτερο.Περισσότερα επί του θέματος στο μέλλον) έχω δημιουργήσει μια Ενότητα  με 10 κατηγορίες
Συγκεκριμένα:
1.όσπρια     2.κρέας     3.λαχανικά     4.ψαρικά     5.πουλερικά     6.μακαρόνια    7. σούπες    8.πίτες     9.σαλάτες    10.διάφορα.
Ετσι ψάχνω στις διαφορετικές σελίδες και σχηματίζω ένα πολυποίκιλο μενού.
Η κάθε κατηγορία μάλιστα έχει 3 στήλες.
  • Το όνομα του φαγητού,
  • σε ποιο βιβλίο βρίσκεται η συνταγή,(γιατί είμαι κ τεμπέλα να τις μάθω απ' έξω και όταν δεν κοιτάω,ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, έχω μια τάση να ξεχνάω το λάδι!Η το αλάτι!)
  • σε ποια σελίδα είναι

ΕΝΟΤΗΤΑ 3:ΑΠΟΘΗΚΗ /ΠΑΤΑΡΙ
(ή αλλιώς: Σε ποια (σκατό)κουτα μπορεί να είναι τα rollerblades;Και σε ποια βαλίτσα έχω φυλάξει τα ρούχα του μεγάλου για ηλικία 1-2 ετών;)

Μια σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες με το τί περιέχουν οι κούτες.
Οταν πρωτομετακομίσαμε μάλιστα υπήρχε και σελίδα με αποθέματα σε καθαριστικά που είχαμε βάλει στην αποθήκη,καθώς η μαμά μου( γεια σου μαμά!) είχε π.χ. 7 απορρυπαντικά πιάτων από δω κι από εκεί μέσα στο εξοχικό.


...
Σκέψου εσύ τί άλλο θες να υπάρχει εκεί.
Λίστα με αγαπημένες ιστοσελίδες,με βιβλία που θες να διαβάσεις,με πράγματα που θες να κάνεις με τα παιδιά σου,μια διαφάνεια με συγκεντρωμένες τις εγγυήσεις των ηλεκτρικών συσκευών.
Αν έχεις χώρο στο σπίτι και αποθηκεύεις προϊόντα που βρίσκεις σε προσφορά μπορεί να υπάρχει και μια τέτοια λίστα με δύο στήλες.Στην αριστερή στήλη γράφεις με στυλό πράγματα που αγοράζεις συχνά προς μελλοντική χρήση και δίπλα με μολύβι σημειώνεις την ποσότητα που έχεις.

Μην κρατάς όλα όσα σε ενδιαφέρουν μόνο σε Pin.Δε θα τα βρεις ποτέ όταν τα θες!

Αυτά για σήμερα.Ελπίζω να ενέπνευσα κάποιους.

Last but not least!:

Για όσους δε με ξέρετε και μπορεί να σας φαίνομαι κανένα οργανωτικό φρικιό,έχω να σας πώ ότι αγαπημένο θέμα συζήτησης του Στρατηγού με τη μητέρα μου,είναι το πόσο ανοργάνωτη/τσαπατσούλα είμαι.Γι αυτό πείτε κανένα καλό λόγο προς υπεράσπισή μου παρακαλώ!!!



6 σχόλια:

  1. Αχ Αντωνία μου, ούτε εγώ ήμουν οργανωτική γενικά και πριν το παιδί. Από το παιδί και μετά όλα είναι σε οργάνωση και πρόγραμμα. Για να μπορώ να έχω και λίιγο χρόνο για μένα. Αν σε παρηγορεί και η δικιά μου μάνα τσαπατσούλα με λέει αν και πάντα όλα είναι σε τάξη πλέον. Ίσως θυμούνται τα χρόνια που τα βρίσκαμε έτοιμα από εκείνες και δεν κάναμε μεγάλες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικό Αντωνία!! Ειδικά οι κατηγορίες των φαγητών! Αν εσύ δεν είσαι οργανωμένη τότε εγώ λέω να παω για φούντο! Μπράβο σου καταπληκτικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, το σκέφτομαι καιρό αλλά νομίζω οτι πρέπει να το προσπαθήσω! Ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχη ιδέα!! αρκει βεβαια καθε φορα που θελω κατι να θυμαμαι να το ανοιξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό και πλέον τα έχω αλφαβητικά.Οπότε όταν θέλω κάτι κοιτάω να δω αν το έχω κι αν δεν το έχω,το ψάχνω και το συμπληρώνω.Αλλιώς δεν έβγαζα άκρη όταν ερχόταν η ώρα π.χ. και χυνόταν κόκκινο κρασί στο χαλί σκεφτόμουν."Να πάααααρειιιι εγώ κάπου έχω ένα tip, αλλά πούυυυυυυ?!!"

      Διαγραφή
  5. Πάντως εγώ όταν χυθεί το κρασί γράφω στη google : πως να βγαλω λεκέ απο κρασί ..και έχω τη λύση ή πρόχειρο κολατσό με ότι έχω σπίτι μου...ή ...οπότε έχω πάντα επίκαιρες λύσεις..όσο για την αρχειοθήκη των αποθηκευμένων....όντως χωρίς αυτές τις σημειώσεις χάνει η μάνα το παιδί!!
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips