Περί Σιδερώματος!(ή Μαθήματα Ανοικοκυροσύνης...)

(Επισπέυδω την ανάρτηση ειδικά για τη Μαρία!Ξέρεις εσύ...)

Σήμερα λέω να σου κάνω μαθήματα…ανοικοκυροσύνης!

Μπορεί να…σκανδαλιστείς μα ίσως και να εμπνευστείς.Θα σου γράψω επειδή σε βλέπω να αυτομαστιγώνεσαι στις 11 το βράδυ,να στέλνεις τον άντρα σου βόλτα με τα παιδιά κι εσύ να μην ακολουθείς ή απλά να χάνεις την αγαπημενη σου σειρά για να ΣΙΔΕΡΩΣΕΙΣ!

Εδώ και 4 χρόνια σιδερώνω ελάχιστα πράγματα!Εντάξει τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν και τα ρούχα του μωρού,αλλά λίγα είναι ακόμα τα ψωμιά τους.

Κάποτε σιδέρωνα τα πάντα.Εκτός από εσώρουχα.Δεν είμαι καμιά τρελή με την τάξη και την καθαριότητα,αλλά δε μπορούσα να διανοηθώ ν’ αφήσω ασιδέρωτα...τι;τα σεντόνια;! ή τις πετσέτες;!

Μέχρι που ένα βράδυ του 2011...Είχα βάλει τον μικρό για ύπνο,είχα φτιάξει ένα τοστ να φάω και λέω δεν πατάω μερικά ρούχα;Κάποια στιγμή κοιτάζω και η ώρα είχε πάει 23:30.Και το τοστ ήταν ακόμα δίπλα μου κρύο.Και μου ήρθε να βάλω τα κλάματα και είπα δεν πάει άλλο έτσι.

Καθώς το συζητούσα με τον Στρατηγό και του είπα «Ναι,αλλά το σίδερο σκοτώνει και τα μικρόβια» μου απάντησε κάτι που δεν το είχα σκεφτεί.Μου είπε ότι τα απορρυπαντικά πλέον είναι τόσο δυνατά,που δε χρειάζεται το σίδερο για να σκοτώσει τα μικρόβια.
Οκ το ξέρω πως υπάρχουν και άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα και ναι σίγουρα εκείνοι πρέπει να περνάνε τα ρούχα με καυτό σίδερο.Για τους περισσότερους όμως δεν ισχύει αυτό.

Αρχισα σταδιακά από ρούχα που δε φαίνονται.Ηταν χειμώνας και ξεκίνησα με τα εσωτερικά μακό και τα τζιν.Μετά είδα ότι και τα φούτερ μια χαρά ήταν…ε και οι φόρμες…και οι πετσέτες…Και τα λίκρα…

Δε θα σου πω ψέμματα,στην αρχή θα σου κακοφανεί.Τα σεντόνια δε θα είναι τόσο όμορφα διπλωμένα,οι πετσέτες δε θα είναι πατηκωμένες και θα πιάνουν λίγο πιο πολύ χώρο.Τώρα που το σκέφτομαι τα σεντόνια για πολύ καιρό συνέχιζα να τα σιδερώνω.
Μέχρι που κάποιος μου είπε να τα βάζω στο πλυντήριο διπλωμένα.Και μην ακούσω ότι δεν πλένονται μέχρι μέσα.Και πατσαβούρια να τα βάλεις,το ίδιο στουμπωμένα είναι.

Μισή δουλειά γίνεται στο άπλωμα.Τα τινάζω καλά και τα απλώνω όμορφα.Το πλυντήριό μου έχει και μια ρύθμιση για εύκολο σιδέρωμα και πλένω πάντα εκεί.

Ασε που έτσι όπως μένουν τα ρούχα διπλωμένα στη ντουλάπα βγαίνουν σχεδόν τζιτζί!

Δε λέω ότι ιδανικά δεν θα προτιμούσα όλα τα ρούχα κολλαριστά.
Αλλά η μέρα έχει 24 ώρες και όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Προτιμώ να είμαι η Αντώνια-Σώας-τας-Φρένας, παρά η Αντώνια-η-Ατσαλάκωτη!

Υ.Γ. Μια που μιλάω για σιδέρωμα,να ξέρετε όσοι έχετε στο σπίτι αφυγραντήρα,ότι το νερό που βγαίνει είναι απιονισμένο.Οπότε κρατάτε σε ένα μπουκάλι για το σίδερο.


15 σχόλια:

  1. Μακάρι να μπορούσα να το αφήσω το σίδερο!! Σιδερώνω τοοοσα πολλά κάθε εβδομάδα. Τώρα με το μωρό έχει αυξηθεί κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την αφιέρωση! Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω πρώτη φορά μου αφιερώνουν ανάρτηση! χαχαχ. Λοιπόν για να δεις πως υπάρχουν και πιο σοβαρά περιστατικά από εμάς, έχω γνωστή που σιδερώνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ μέχρι ΚΑΙ τις κάλτσες! Οταν της είπα ότι εγώ δεν σιδερώνω κάλτσες, γιατί είμαστε στο σπίτι 4 άτομα Χ 7 ζευγάρια κάλτσες την εβδομάδα, 28 ζευγάρια, δηλαδή 56 κάλτσες, και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω εγώ αυτό ΠΟΤΕ, με κοίταξε σαν να ήμουν εξωγήινος! Μου πέταξε μάλιστα και ένα "ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι" σαν της Ζουμπουλίας, γιατί λέει, εκεί που τις έχω απλωμένες, μπορεί να πάει να κάτσει μια μύγα και μετά τι θα γίνει;;;; !!!
    Εγώ να σου πω την αλήθεια, σιδερώνω σίγουρα τα εσώρουχα και τις μαξιλαροθήκες, τα τζην και τις φόρμες τα περνάω ένα γρήγορο χωρίς πολλές λεπτομέρειες και ευχαριστώ τον καλό Θεό που ο άντρας μου δεν φοράει ποτέ πουκάμισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και 1 λεπτό γελάω με τη μύγα...Μπορείς να πεις στη φίλη σου ότι από τότε που γίνατε 4 έχετε σταματήσει να τρώτε κάλτσες γιατί ήταν ασύμφορο,οπότε δεν ανησυχείς

      Διαγραφή
  3. Αντωνία μου είμαστε από την ίδια σχολή "Δε σιδερώνω τίποτα" με μεταπτυχιακό "Κάποτε τα σιδέρωνα όλα"! Έχω εδραιώσει το εξής συστηματάκι. Ξυπνάω 5 λεπτά νωρίτερα, τους ρωτάω (μπαμπά και κόρη) τι θέλετε να φορέσετε σήμερα κι έχω αγοράσει ένα μικρό σανιδάκι επιτραπέζιο από το ΙΚΕΑ. Μην ανοίγω την γκουμούτσα πρωί -πρωί. Μέχρι να φάνε πρωινό είναι τα ρουχαλάκια τους ταμάμ! Δοκιμάστε το! Λευτεριά σε όλες τις ασιδέρωτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σανιδάκι το έχω,εκπληκτική ράμπα για τα αυτοκίνητα του γιού μου!Τα πρωινά έχουμε το projekt Ιστορία 4 λέξεων (http://topaiziko.blogspot.gr/2015/02/4.html)

      κι ένα πουλάκι που περιμένει με ανοιχτό το στόμα και με κοιτάζει..όχι τα μάτια,
      οπότε τί να πρωτοπρολάβω η άμοιρη...?!

      Διαγραφή
  4. Εσύ αναρτούσες ενώ εγώ σιδέρωνα.... αυτά είναι!
    Κι εγώ θα ήθελα πολύ να πώ "τέρμα το σίδερο" αλλά δε μου πάει.
    Ωστόσο, σκέφτομαι πολύ σοβαρά την αγορά ενός στεγνωτηρίου,
    αλλά κοστίζει:-(
    Είμαι της άποψης ότι τουλάχιστον τα εσώρουχα πρέπει να τα σιδερώνουμε, όπως και τα μωρουδιακά. Το απορρυπαντικό σκοτώνει πολλά,
    αλλά όχι και όσα θα προστεθούν μετά στο άπλωμα....
    Πάντως (μεταξύ μας) από ότι λέει ο καλός μου, και η πεθερά μου σιδέρωνε μέχρι και τις κάλτσες..... ε, όχι αυτό δε θα το έκανα ποτέ!
    Και είχε τρία παιδιά και δούλευε και σιδέρωνε και τις κάλτσες;;;;;
    Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...... που λέει και η Ζουμπουλία, παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω ένα φίλο που η μαμά του είχε 3 αγόρια,δούλευε και τα παπούτσια τους τα είχε όλα σε κουτιά που τα είχε ζωγραφίσει με παπάκια κτλ για να τα ξεχωρίζει.
      Στεγνωτήριο γκουμούτσα δε μου χωράει και καίει τ' άντερά του.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα,ωραία ανάρτηση!!Και εγώ σιδερώνω τα απαραίτητα,πετσέτες δεν σιδέρωνα ποτέ!Αν έχω χρόνο σιδερώνω στα γρήγορα και φόρμες και πιτζάμες που φοράμε μέσα στο σπίτι,αλλά αν δεν έχω μια χαρά φοριούνται και ασιδέρωτα.Εντάξει τα ρούχα του μικρού μου τα περνάω μία γρήγορη,όχι για τα μικρόβια(4 1/2 χρονών πια),αυτά μόνο τον πρώτο του χρόνο τα προσέχαμε,αλλά για να είναι περιποιημένος.Τα σεντόνια πράγματι είναι πιο όμορφα σιδερωμένα,αλλά πράγματι 24 ώρες έχει η ημέρα και αυτό το ΣΚ,τι να πρωτοχωρέσει πια!!Όσο για το παραπάνω σχόλιο,μα τις κάλτσες,να σιδερώνει;Θα κάνουμε εμείς ιιιιιιι,αλά Ζουμπουλίας.Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι! Ναι! Ναι! Και τρία ζήτω! Τα ίδια ακριβώς κάνω κι εγώ. Με πονάει λίγο όταν βάζω ασιδέρωτα τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες στα συρτάρια, αλλά το ξεπερνάω γρήγορα.
    Σιδερώνω πια μόνο πουκάμισα άντε και τα βαμβακερά μπλουζάκια των παιδιών, αλλά αυτά ένα πάτημα και πολύ τους είναι. (Μόλις ανοίξουν τα συρτάρια τους θα τα τσαλακώσουν για να βρουν τι να φορέσουν!)

    Η-Ελένη-σώας-τας-φρένας σου στέλνει συναδελφικούς χαιρετισμούς
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κι αυτό το είχα σχόλιο στο google.αλλά το βάζω κι εδώ .....

    για να συμμετέχω έστω και άτυπα στο ΣΠΟΥΔΑΙΟ αυτό κίνημα του αρακά....[ θα τον ψήσω κι εγώ όπως είδα στη συνταγή του παιζικού.....] γράφω ότι....αν έχετε πολλά, βαριά κατά προτίμηση βιβλία και ρούχα ασιδέρωτα χαχ χα χα χα χ.....διπλώνετε τα ρούχα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και βάζετε από πάνω τους όσα βιβλία νομίζετε [ και ο,τιδήποτε φυσικά βαρύ έχετε......που νομίζετε ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία....] .σε 2-3 μέρες αναλόγως και των ρούχων θα έχουν γίνει τζιτζί...δοκιμασμένο by eirini!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ τι ωραία που τα λες!!! Μαζί σου, συμφωνω, πετσετες και σεντόνια δεν σιδερώνω, τα υπολοιπα ότι μπορω να αποφυγω θα το αποφυγω! Θα κρατήσω το ποστ να το δειξω στη μαμα μου που δεν διανοείται να μην περάσει το Σαββατοκύριακό της σιδερώνοντας! Αλλα η ζωή είναι μικρη και τα παιδιά μεγαλώνουν και τι θα χουμε να θυμόμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...και που να δείτε τι γίνεται τώρα με τη ζέστη....απλώνω και σε χρόνο λίγο πάνω του μηδενός μαζεύω τα ρούχα που έχουν φτάσει στην πλέον κατάλληλη θερμοκρασία....(αν με πιάσει η βαρεμάρα και δεν τα μαζέψω αμέσως έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ...) δεν χρειάζεται να τα πλακώνω με βαριά βιβλία...απλώς τα διπλώνω....και τα χαϊδεύω απαλά...άντε και λίγο πιο αγαπησιάρικα....σ'εξαιρετικές περιπτώσεις...κι έτοιμα....τώρα που έσπασε και η σιδερώστρα...(πώς και γιατί άγνωστον)....τι να λέω....και κανείς δεν πάει ν'αγοράσει άλλη....αχ, τέλειες στιγμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips