Αγελαδινό Γάλα και Γαλακτοκομικά.Τελικά πόσο καλό μας κάνουν;



Μου αρέσει το γάλα.
Και τα τυριά.(The smellier the better!)
Το γιαούρτι δεν το τρώω απλά για να κάνω δίαιτα.
Και θα μπορούσα να ζήσω με φέτα,ψωμί και ντομάτα.(Αντε και ελίτσες…)



Τον τελευταίο χρόνο με είχε προβληματίσει πολύ το θέμα «γάλα».
Ακούγονται τόσα για το αγελαδινό.Ακούγονται τόσα για τα πάντα, αλλά το γάλα είναι κάτι που αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που δεν απογαλακτίζεται.Η γενιά μου έχει μεγαλώσει με μια τέτοια βαθιά πεποίθηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των γαλακτοκομικών,που για χρόνια δεν έδινα σημασία σε όσα λέγονταν.
Οταν όμως ακούς ότι το πρώτο πράγμα που κόβουν στους καρκινοπαθείς είναι το γάλα,εκεί αρχίζει και σου σηκώνεται η τρίχα.

Είμαι ακόμα σε στάδιο που ψάχνω εναλλακτικές για το πρωινό μας.Πολλά ακούω και για τα δημητριακά,αλλά τελικά τι($&@^@) να φας; Εμείς οικογενιεακώς αν δε φάμε καλό πρωινό,δαγκώνουμε άνθρωπο.(και αγελάδα μη σου πω,οπότε πάλι στην ανάγκη τους θα πέσουμε...)

Η παιδίατρός μας είναι της σχολής,ότι καλό είναι να αποφεύγω να δίνω γαλακτοκομικά στα παιδιά.Οχι λόγω φαρμάκων κτλ. που δίνουν στα ζώα.Λέει ότι το γάλα (και κυρίως το αγελαδινό) προκαλεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων διάφορα προβλήματα και αν θέλω οπωσδήποτε,να τους δίνω τουλάχιστον κατσικίσια ή πρόβεια προϊόντα.
Να τα κόψω εντελώς δεν το έχω κάνει.Τα έχω μειώσει όμως.Δε δίνω για παράδειγμα στο μωρό κάθε απόγευμα γιαούρτι κι όταν το κάνω,του δίνω κατσικίσιο ή πρόβειο με πέτσα,που με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα ότι το τρώει κανονικά.Φοβόμουν ότι θα του φανεί ξινό και μέλι ακόμα φυσικά δε μπορούσα να του βάλω.Τελικά τα μωράκια είναι πολύ πιο ευέλικτα στις γεύσεις τους,μετά αποκτούν παραξενιές,οπότε καλό είναι να δοκιμάζουμε από νωρίς.Κάποιες φορές αυτό που κάνω είναι να του προσθέσω λίγες νιφάδες κεχριού.(Το τί νέο λεξιλόγιο έχω αποκτήσει τους τελευταίους μήνες,δε λέγεται...)


Κατσικίσιο...Η νέα μόδα.Μέχρι να αρχίσουν να ταράζουν και τις κατσίκες στα φάρμακα και να είναι μια απ’ τα ίδια.
Για πολύ καιρό δεν το είχα τολμήσει.Ακουγα που έλεγαν ότι μπλιαχ,μυρίζει πολύ κτλ.Ασε που είναι και πανάκριβο.Παρ’ όλα αυτά είπα κομμάτια να γίνει, τουλάχιστον για το παιδί μου να το δοκιμάσω.

Πήρα μια μέρα ένα από τα συσκευασμένα που μου χαν πει ότι δε μυρίζει και πολύ,(άρα νεράκι θα είναι και αυτό,αλλά τέλος πάντων) τού το έβαλα στα δημητριακά του και περίμενα αντιδράσεις….
Χαμπάρι δεν πήρε,οπότε το καθιέρωσα.
Τυχαία μετά από δύο εβδομάδες σε ένα φούρνο μου είπε κάποιος ότι μπορεί να μου φέρνει αν θέλω κατσικίσιο κατευθείαν από στάνη.
Μετά από μεγάλη περισυλλογή είπα να το δοκιμάσω,αν και βάση αυτών που είχα ακούσει περίμενα το λιγότερο οσμή ισάξια του Pepe le Pew στην κουζίνα μου.

Ε λοιπόν είναι μια χαρά!
Μυρίζει μεν περισσότερο από τα αγοραστά γάλατα,αλλά φυσικά,αφού αυτά είναι νερομπλούτσια!Ειδικά με δημητριακά αν δεν το ήξερα,πραγματικά δε νομίζω ότι θα το συνειδητοποιούσα.Ακόμα και στο ποτήρι,3 εβδομάδες μετά την πρώτη δοκιμή,το έχουμε συνηθίσει πλήρως. Μυρίζει ΓΑΛΑ!

Σε όποιον αρέσει το γιαούρτι με πέτσα,το  πιθανότερο είναι ότι θα του αρέσει.Οπότε αν έχεις καμία άκρη δοκίμασέ το,πραγματικά αξίζει!
Οπως και να έχει,ψάξε λίγο το θέμα και μόνος σου και βγάλε τα συμπεράσματά σου...

Η διαδικασία είναι η εξής:

Σουρώνω το γάλα,για να μην έχει μέσα καμιά τρίχα ή άλλο ξένο σώμα.

Το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα,ανάβω το μάτι σε δυνατή φωτιά και αυτό μετά από λίγο αρχίζει να δημιουργεί μία πέτσα και να φουσκώνει.

ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ



Όταν φουσκώσει μέχρι τα μισά της κατσαρόλας το τραβάω απ’ τη φωτιά,αφήνω να ξεφουσκώσει και επαναλαμβάνω άλλη μια φορά τη διαδικασία.










ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ



Μετά,όταν κρυώσει,βγάζω την πέτσα ,το σουρώνω και το αποθηκεύω σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο.









Τα γαλακτοκομικά τα αποφεύγουμε γενικώς όταν το παιδί έχει βήχα και φλέματα, γιατί επιβαρύνουν την κατάσταση.



                                    Αχ,δώσε μου καμιά καλή ιδέα!
Εχεις κάποια εναλλακτική για πρωινό,εκτός από τα (μεταλλαγμένα, γεμάτα ζάχαρη,αλάτι και άλλα πρόσθετα) δημητριακά;Ούτε ψωμιά θέλω να δίνω κάθε μέρα...





6 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες, με προβληματίζουν και εμένα πολύ...
    όσο για τα δημητριακά, δεν έχω καταλάβει να είναι τόσο επιβλαβή για τον οργανισμό.

    Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι η "εμμονή" σε κάποιες τροφές είναι σίγουρα επιβαρυντική για τον οργανισμό και το καλύτερο είναι η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. (προσωπικά δεν αφαιρώ τίποτα, όλα με μέτρο- αν δω όμως ότι κάποιο παιδί δεν θέλει κάποια τροφή, όχι από παραξενιά... δεν επιμένω)

    Όσο για το πρωινό... κάθε μέρα και κάτι άλλο, πάντα σπιτικό και όχι επεξεργασμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ Αντωνία μου! Ο άνθρωπος δεν είναι "φτιαγμένος" για να πίνει γάλα ζώων, παρά μόνο το μητρικό και αυτό μόνο στη βρεφική ηλικία. Έχουμε μεγαλώσει δυστυχώς με αυτήν την πεποίθηση ότι το γάλα μεγαλώνει. Άντε να πας κόντρα τώρα σε τόσες και τόσες γενιές! Έχω διαβάσει ένα άρθρο που μου άνοιξε τα μάτια πραγματικά, και μου έφυγαν και οι τύψεις που είχα επειδή σε όλη μου την παιδική ηλικία ήπια ελάχιστο γάλα. Τώρα χαίρομαι που το έκανα αυτό! Πλέον πίνω γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού (το γάλα σόγια να το αποφεύγεις γιατί κι αυτό μεταλλαγμένο είναι) και το βάζω και στα γλυκά που φτιάχνω. Η μόνη μου δυσκολία είναι στο πως να κόψω τα τυριά..ακατόρθωτο μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα τυρια μη τα κόψεις...μονο καλό κανουν.. κακό δεν κάνουν.. γενικά οι τροφές που εχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, τυρί, κεφίρ, μπύρα, κρασί, όριμα φρούτα) μόνο καλό κάνουν στο στομάχι, στη πάψη, στην ενέργεια...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/15, 11:38 μ.μ.

    Αντωνία μου, εχεις δικιο για τα γαλακτομικα
    Και δη τα αγελαδινα. Εμενα δεν τα σηκωνει και ο - εξελιγμένος - οργανισμός μου! Το εχω συζητήσει με διατροφολόγους κλινικούς σε Ελλαδα και Νορβηγια και ο παρονομαστής ηταν κοινός: μακρυά απο αγελάδες.

    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ! μπραβο που τα λες και εσυ.. γιατι εμένα κανεις δε με πιστεύει.. Αγελαδινό γάλα αγοράζω μόνο εβαπορέ γαι τον καφέ μου (εθισμοί ειναι αυτοι!!) . Ο μικρός θηλάζει ακόμα αλλά η παιδιάτρος μας το είπε ξεκάθαρα.. οταν απογαλακτήσει ή γάλα κατσικισιο (ειναι το μοναδικό κοντά στις ιδιοότητες του μητρικού) ή αμυγδάλου (ππλούσιο σε ασβέστειο).
    Το γάλα το κατσικίσιο (βιολογικό ή μη) σε TETRAPACK (απο τα σουπερ μακρετ) εινια μακρς διακρκείας (7-8 μήνες) άρα ΥΠΕΡ βρασμένο.
    Μου φέρνουν Γάλα κατσικίσιο και εμένα και το κάνω ΓΙΑΟΥΡΤΙ... και το τρώει το νινι και το τρωω και εγω!! (αν θες να κανεις σου συνηστω να παρεις γιαουρτομηχανή.. αξίζει τον κόπο..αν τρώτε 7-8 γιαούρτια την εβδομάδα)
    Οσο για ιδέες για πρωινα:ΦΡΟΥΤΑ.. 1 μήλο ειναι 100 φορές καλύτερο απο το πιο βιολογικό δημητριακό. Τα δημητριακά και η γλουτένη ενεργοποιούν το πανκρεας που δουλεύει με βιταμήνη D. απο τις 6 το απόγευμα (δύση του ηλίου) μέχρι τις 12 το μεσημέρι το πανκρεας Υπολειτουργεί.. άρα όταν τρώμε γλουτένη και δημητριακά δεν "διυλίζονται" με αποτέλεσμα να μας πιάνει υπνιλία ή "ντάγκλα".. κόβε ένα μηλαράκι βάζε και λίγη κανελίτσα απο πάνω.. ή λίγο γιαουρτάκι και έτοιμο το εναλλακτικό πρωινο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δώσεις κατευθείαν στο μωρό από το φρέσκο κατσικίσιο;Εμένα ο κύριος πρόσφατα σταμάτησε εντελώς να προσπαθεί να θηλάσει γιατί είχε μειωθεί το γάλα μου και περιμένω να χρονίσει για να κόψω την παλιοσκόνη.Αλλά είμαι σε δίλημμα.Είναι αρκετά ασφαλές για το εντεράκι τους;Υπάρχει περίπτωση νε ξεφύγει κανένα μικρόβο με το βράσιμο;;;

      Διαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips