Φύτεψα Aloe Vera Barbadensis Miller και πίνουμε στο χυμό μας.










Πέρυσι το χειμώνα με τον μεγάλο στο νήπιο και το μικρό κάτω του έτους,είχα μεγάλη αγωνία για τις αρρώστιες.Γι αυτό τους μήνες του χειμώνα έδινα στον μεγάλο κάθε πρωί χυμό Αλόης,γνωστής εταιρίας.
Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο ή αν όντως το εγχείρημα πέτυχε,πάντως σε σχέση με άλλες χρονιές που 2-3 βρογχίτιδες/ωτίτιδες τις περνάγαμε,δεν έπαθε τίποτα.Γλύτωσε μέχρι και ίωση με 40 πυρετό,όπου είχαν κολλήσει τα 4 παιδάκια με τα οποία έκανε κυρίως παρέα στην τάξη.

Επειδή το άθλημα όμως είναι πολύ ακριβό για την τσέπη μας (και,ας μη γελιόμαστε,από τότε που μετακόμισα στας εξοχάς την έχω δει τρελή βουκολική "αγρότισσα" και ότι μπορώ θέλω να είναι παραγωγής μου) αποφάσισα ν' αποκτήσω δικά μου φυτά.

Είχα ήδη 2 τεράστιους θάμνους,δεξιά βλέπεις τον ένα,αλλά δε μπορούσα να λάβω σαφή απάντηση αν αυτό το είδος της aloe vera είναι βρώσιμο.(Υπάρχουν πάρα πολλά είδη.) 










Ετσι το έψαξα και αγόρασα το Μάρτιο από το aloeveraplants στην Κρήτη δικά μου φυτά Aloe Vera Barbadensis Miller!
Πλήρωσα κάτω από 20€ απ' ότι θυμάμαι,μαζί με τα μεταφορικά,για 6 φυτά!


Αριστερά τη μέρα που τα έλαβα,δεξιά 10 μήνες μετά.

Χάρισα ένα σε μια φίλη και τα υπόλοιπα 5 τα φύτεψα,άλλα σε γλάστρες και άλλα στο χώμα,γιατί δεν ήμουν σίγουρη που θα πιάσουν καλύτερα.Συμπεράσματα:
  1. Στις γλάστρες,αν και μικρές,αναπτύχθηκαν καλύτερα.Μάλλον δεν έχω καλό χώμα,παρ' όλο που προσέθεσα νέο στους λάκκους.Ενα που το είχα στο χώμα,σε πολύ σκιερό μέρος,ανάμεσα σε δυο ροδιές φυτοζωούσε,το μεταφύτεψα κι αυτό σε γλάστρα.
  2. Τις γλάστρες δεν τις βάζουμε στην άκρη του πεζουλιού γιατιί ο αέρας μπορεί να ρίξει κάτω την αγαπημένη σου ρίζα που έχει μεγαλώσει πιο πολύ απ όλες τις άλλες,το καμάρι σου,και να κοπούν πολύτιμα φύλλα...(Κλαψ)

Σίγουρα δεν αρκούν για να πίνει όλη η οικογένεια κάθε μέρα,αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι άσχημοι μήνες των ιώσεων.Κι αν καταφέρουν να μεγαλώσουν όπως έχω δει στις φωτογραφίες ότι γίνονται,η παραγωγή θα είναι επαρκής για όλους μας για περισσότερους μήνες,καθώς η χρήση της Αλόης κάνει γενικότερα πολύ καλό στον οργανισμό.

Από τα άλλα φυτά που ήδη είχα,κόβω φύλλα για εξωτερική χρήση.Τα έχω χρησιμοποιήσει σε:

  • Εγκαύματα (κάνουν θαύματα)
  • Τσιμπήματα κουνουπιού (μια φορά με είχαν κάνει ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ,με έβλεπες και τρόμαζες, καθώς σκάλιζα το χώμα.Άλειψα το δέρμα και σε μια ώρα τα τσιμπήματα είχαν εξαφανιστεί,δεν το πίστευα!)
  • Το μωρό είχε βγάλει στον ποπό κάτι εξανθήματα.Την πρώτη φορά του έβαλα μια κρέμα που είχε μέσα και κορτιζόνη που μου συνέστησε ο δερματολόγος. Ξαναβγήκαν. Ξαναέβαλα την κρέμα.Δύο εβδομάδες μετά πάλι τα ίδια...Μου έκοψε και έβαλα,σε συνδυασμό με βαλσαμέλαιο που έχω φτιάξει και... τι να πω..τυχαίο..?έφυγαν.Δεν ξέρω πιο από τα δύο έκανε δουλειά.
  • Δεν το έχω και πολύ με τις κρέμες σώματος/προσώπου,αλλά όποτε το θυμάμαι κόβω φύλλα και περνάω το δέρμα.Ενυδατώνεται εκπληκτικά!
  • Σκασμένα χέρια!!!
  • Μαλλιά.Το δοκίμασα πριν δυο εβδομάδες που μου το πρότειναν.Οντως μαλάκωσαν πολύ.
  • Σε συσκευασμένη μορφή,όχι δικά μου φυτά δηλαδή,την έχω χρησιμοποιήσει σε περιπτώσεις ωτίτιδας ως σταγόνες στο αυτί και σε πονεμένο λαιμό σε μορφή σπρέι και θεωρώ ότι κάνει θαύματα.
  • Φίλη που της έδωσα και έβαλε σε έρπη μου είπε ότι έκανε δουλειά.


Πώς καθαρίζουμε το φύλλο:




Οταν κόψουμε το φύλλο,το οποίο μέσα είναι όλο διάφανο ζελέ,βγάζει μια κίτρινη...ας την ονομάσουμε σε αυτή τη σελίδα "μπίχλα".Για πιο επιστημονική επεξήγηση γκούγκλαρέ το,εγώ μια που το είχα διαβάσει και μια που το ξέχασα.Το σημαντικό είναι ότι δεν τη θέλουμε ούτε να την πιούμε,ούτε να την βάλουμε στο δέρμα μας.Γι αυτό στραγγίζουμε για κάποια ώρα το φύλλο όρθιο σε ένα ποτήρι και μετά κόβουμε την άκρη.Στη δεξιά εικόνα βλέπεις την κομμένη άκρη όπου έχει κατασταλάξει η μπίχλα.





Αυτό που θέλουμε είναι διάφανο ζελέ:



Εχει μια πικρή γεύση,αλλά εγώ τους το βάζω μέσα στους φρουτοχυμούς και φρουτόκρεμες (εδώ η συναγή της "αναβαθμισμένης φρουτόκρεμας") και δεν το καταλαβαίνουν.








Ψάξε το κι εσύ,αξίζει!
Μπορείς να  έχεις Αλόη σε γλάστρες στο μπαλκόνι σου και σα φυτό χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα.Λίγο νερό και λίγη προσοχή τώρα με τις παγωνιές όπως όλα τα παχύφυτα,να μην παγώσουν τα φύλλα.

Προσοχή όμως,αν εκτός από εξωτερική χρήση θες και να τρώγεται,ψάξε για
 Aloe Vera Barbadensis Miller
Αυτές που συνήθως πουλάνε στα φυτώρια δεν είναι τέτοιες .

9 σχόλια:

  1. αν τη τρως καθε μερα,πρεπει να κανεις παψη για μια εβδομάδα,να απορροφάει ο οργανισμος,τα καλα που προσφερειοπως ολα εχει καποιες παρενέργειες
    http://www.aloeveraplants.gr/#!ti-prepei-na-prosexoume-aloi/cins

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς όπως και με τα βότανα,έτσι κι εδώ δεν κάνουμε υπερβολές.Σ ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! έχω χρόνια αλοή στο μπαλκόνι αλλά επειδή δεν ήξερα αν είναι βρώσιμη την είχα μόνο για εξωτερική χρήση! τώρα που έγραψες ποια είναι η βρώσιμη θα την αναζητήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρε τωρα αυτη την εποχη,να εισαι εφοδιασμενη για τον επομενο χειμωνα!

      Διαγραφή
  3. Καταρχήν σ'ευχαριστώ που με θυμήθηκες!
    Σκοπεύω να βάλω κι εγώ αλόη μάλιστα έχω ανακαλύψει κι εγώ κάποιες εταιρείες που πουλάνε φύλλα. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει κατάλληλη εποχή για να τη φυτέψεις. Σου έδωσαν πληροφορίες και οδηγίες εκεί που την αγόρασες; Σκοπεύεις να την μεταφυτέψεις αργότερα ή την αφήνουμε στη γλάστρα;
    Όσο για το χώμα σου μάλλον φταίει το ότι ήταν πολύ σκιερό το μέρος που την φύτεψες. Η αλόη θέλει ήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνωμη που ξεχαςτηκα και δεν σου απαντηςα.Εγω Μαρτη τις ειχα φυτεψει.Παντως ειναι και πολυ εξυπηρετικοι στο τηλεφωνο για οτι απορια εχεις.Υποτιθεται οτι ειναι καλυτερα στο χωμα,αλλα εμενα κι αυτη που την εχω στον ηλιο παλι δεν εχει αναπτυχθει οςο οι αλλες.Οςο αντεχουν σε γλαςτρα,απλα μεγαλωνω το μεγεθος.Ναι οντως πουλανε και φυλλα και απο εκει που πηρα,αλλα απο θεμα οικονομιας πραγματικα δεν αξιζει.Ειναι τοσο ευκολο να εχεις εσυ τα δικα σου φυτα.

      Διαγραφή
  4. Ωραίες πληροφορίες. Τις κρατάω για μελλοντική χρήση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω φυτό στη γλάστρα άρχισα εδώ κ μια εβδομάδα κ τρώω κάθε πρωί ένα κομματάκι σκέτο θα πρέπει να σταματάω για κάποια διάστημα η μπορώ συνέχεια. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς να σε συγχαρώ που μπορείς και το τρως σκέτο!
      Έχεις προσέξει να είναι ο σωστός τύπος Αλόης,για να είναι βρώσιμη φαντάζομαι.
      Αν είναι για ένα κομματάκι λογικά δεν υπάρχει θέμα.Γενικά λένε συνήθως να κάνεις ένα μήνα παύση πάντως.Στο aloeveraplants.gr απαντούν με προθημεία στις απορίες,οπότε για μεγαλύτερη σιγουριά επικοινώνησε μαζί τους.

      Διαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips