Μια διαφορετική... ΝΗΣΤΕΙΑ.Θα συμμετάσχεις;!

Η νηστεία στις μέρες μας μου θυμίζει έντονα τη δίαιτα του ανανά...
Ξέρεις,αυτή που τρως τα πάντα,εκτός από ανανά;Βέεεεεεβαια.Πολύ αποτελεσματική!

Σε όλα τα μέσα αυτό τον καιρό,διαβάζεις και ακούς πεντανόστιμες συνταγές που,θεός φυλάξει όμως,είναι πάνω απ' όλα νηστίσιμες!Σέβομαι αυτούς που (θεωρούν ότι ή και πραγματικά) νηστεύουν,αλλά δεν είναι κάτι που με εκφράζει.Η πραγματική έννοια της νηστείας όμως,της κάθαρσης και της απάρνησης κάποιων απολαύσεων,μου αρέσει.

Ετσι με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα ένα άρθρο χθες στη Deutsche Welle και είπα να κάνω κάτι αντίστοιχο.Το άρθρο έγραφε,πως η Ευαγγελική Εκκλησία οργανώνει κάθε χρόνο από το 1983 μια δράση διαφορετικής νηστείας.Με σύνθημα 
"7 εβδομάδες χωρίς..." σκοπός δεν είναι να απαρνηθεί κανείς μια απόλαυση τις μέρες πριν το Πάσχα.Είναι να αφαιρέσει με επίγνωση για 40 μέρες από τη ζωή του, κάποιο συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ή συμπεριφοράς που τον ενοχλεί.Mικρή καθημερινή κακή συνήθεια, εμμονή ή εξαρτήση.Κι αυτό ίσως βοηθήσει,στο να μή βρει πίσω το δρόμο για τη συγκεκριμένη κακή συνήθεια,αλλά να χαράξει μια νέα πορεία.

Στο άρθρο ανέφερε ένα παράδειγμα.Την ανάγκη των νέων να είναι πάντα διαθέσιμοι, πάντα προσβάσιμοι μέσω τηλεφώνου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Νομίζω όλοι λίγο πολύ έχουμε σκεφτεί κατά διαστήματα ότι χρειαζόμαστε απεξάρτηση από αυτά.Θα πόναγε,δε θα πόναγε για 40 μέρες να αποκοπείς από το facebook;!Μπορεί να είναι μοντέρνες ιδέες και προβληματισμοί,αποτελούν όμως τον πραγματικό πυρήνα της νηστείας.

Κάθε χρόνο λοιπόν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο σύνθημα.Το 2014 ήταν
 "Ιδία Σκέψη.7 εβδομάδες χωρίς λανθασμένες Βεβαιότητες".Είχε να κάνει με το ότι δημιουργούμε πεποιθήσεις σύμφωνα με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε ,χωρίς προηγουμένως να τα επεξεργαστούμε.Εκείνοι το συνδύασαν και με τα δεινά του Ναζισμού.(Δε σκέφτονται παρεπιπτόντως λέω εγώ,ότι και αυτά που ακούνε για εμάς είναι μισές αλήθεις...;)
Το σύνθημα του 2015 είναι "Είσαι Ομορφος/η.7 εβδομάδες χωρίς Επικρίσεις",που έχει να κάνει με το να ανακαλύψουμε την ομορφιά στον εαυτό μας και στους άλλους.

Ολη αυτή η ιδέα μου άρεσε πολύ.Επειδή έμεινε όμως σχεδόν μόνο η μεγάλη εβδομάδα για να "νηστέψω",είπα να πάρω μια πολύ δύσκολη απόφαση.Εκατσα και σκέφτηκα ποια είναι η χειρότερη συνήθειά μου,κάτι που με ενοχλεί πολύ,θα ήθελα να το κόψω,έχω προσπαθήσει και δε μπορώ.
Φυσικά ως μια καθημερινή ενοχική μάνα,θεωρώ ότι η χειρότερη συνήθειά μου είναι να χάνω εύκολα την ψυχραιμία μου και να φωνάζω στο γιο μου.(Αφού θα με σκάσει διαφορετικά το σκασμένοοοοο)

Θα προσπαθήσω λοιπόν για μια εβδομάδα,σε έχω μάρτυρα,να μη φωνάξω καθόλου.Θα μου πείς γιατί όχι από σήμερα;Εχω αρχίσει και κάνω προθέρμανση. Αλήθεια σου λέω,μπορεί να σου φαίνεται γελοίο,αλλά το σκατούλι ξέρει τα κουμπιά μου και κάθε φορά λέω δε θα φωνάξω και τελικά δεν κρατιέμαι.

Θα το ξεκινήσω όμως για αυτή την εβδομάδα με εντατική επίγνωση κάθε λεπτό της ημέρας (θα τον έχω και σπίτι όλη μέρα) και που ξέρεις ίσως να βρω μηχανισμούς, (μιλάμε στις μέρες μας λες "μηχανισμούς" και ακούς "στήριξης") να καταφέρνω να αντιμετωπίζω καλύτερα τις καταστάσεις.

Ελα να νηστέψουμε μαζί!
Πάρε μια μεγάλη απόφαση για τη μεγάλη εβδομάδα,ανακοίνωσέ την κι έλα να το παλέψουμε μαζί!


Για γνώστες των γερμανικών που ενδιαφέρονται, το άρθρο θα το βρουν εδώ.



5 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η απόφασή σου και η προσέγγιση! Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την έννοια της νηστείας + ό,τι με αυτό που κάνεις θα υπάρχουν αλυσιδωτά οφέλη για σένα και την οικογένειά σου. Ωχ, τώρα με έβαλες σε σκέψεις να βρω κάτι να νηστέψω...

    Καλό ΣΚ
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν ο λόγος που Υόρκη ξενυχταω σήμερα είναι γιατί σπο τη κούραση της δουλειάς και τις δοκιμασίες που με υπέβαλλαν τα αστέρια μου ήμουν πολύ νευρική και τους φέρθηκαν δίχως υπομονή. .. Λέω λοιπόν να ακολουθήσω τη νηστεία σου όχι μόνο ως προς την ιδέα αλλά και το περιεχόμενο!
    Καλή μας τύχη λοιπόν!
    ΥΓ Φοβάμαι ότι δε θα προλάβω να κάνω ανάρτηση , δουλεύω και τη Κυριακή δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!Το Υόρκη δεν το έπιασα,εδώ Αντώνια,αλλά ήσουν και κομμάτια όπως είπες,χιχιχι!Προς το παρόν η αναφορά που έχω να σου δώσω είναι ότι το trial των 3 ημερών μέχρι τη Δευτέρα έχει πάει αρκετά καλά!

      Διαγραφή
    2. Έγραφα από το κινητό! Ο κορεκτορας την έκανε τη στραβή Αντωνια αλλά μη με ρωτήσεις ποια ήταν η σωστή λέξη!
      Για πρώτη μέρα εγώ κατάφερα να το μειώσω αρκετά, συνδυάζοντας το με παιχνίδι!

      Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω μαζί σου! Καλό πάσχα και καλη ανασταση!
    http://bloggologies.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips