ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ: Κατασκευάζουμε Χαρταετό! Αναλυτικές Οδηγίες


Την προηγούμενη Κυριακή πήραμε μέρος σε ένα παιδικό εργαστήρι κατασκευής Χαρταετού.
Παιδιά και μεγάλοι το διασκεδάσαμε πολύ και ανυπομονούμε να  πετάξουμε το «αριστούργημά» μας την Καθαρά Δευτέρα.


Εχουν βρεθεί,λέει,αγγειογραφίες του 4ου αι. π.Χ. όπου αναπαριστούν πέταγμα αετού!!!
Ο μαθηματικός Αρχύτας έκανε μελέτες πάνω στην πτήση αετού,τις οποίες αργότερα συμβουλεύτηκε ο Γαλιλαίος.

Δεν είναι φυσικά τυχαία η ανάμειξη μαθηματικού στην κατασκευή χαρταετού.Για να είναι καλά ζυγισμένος και να μπορέσει να πετάξει,τα μαθηματικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν,να δουν μεγαλύτεροι μαθητές πως εφαρμόζονται τα μαθηματικά στην πράξη,διασκεδάζοντας.

ΥΛΙΚΑ

                         3 ξύλινα ελαφριά πηχάκια/καλάμια (τα δικά μας ήταν 70cm)
καρφάκι
σπάγκος
χαρτί γλασέ
κόλλα + πινέλο
χαρτιά για την ουρά
ψαλίδι
σουγιάς/μαχαίρι


 • Στα άκρα από κάθε πηχάκι(γύρω στο ένα εκατοστό πιο μέσα) κάνουμε με ένα σουγιά δυο μικρές,βαθιές εγκοπές,για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μετά το σπάγκο.
 • Ενώνουμε τα 3 ξύλα με ένα καρφάκι στη μέση.Παλιά χρησιμοποιούσαν καλάμια,γιατί το καλάμι εκτός του ότι είναι ελαφρύ,μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το ανοίξει στα 2 και να έχει 2 ίσα κομμάτια.
Τώρα ήρθε η ώρα να στερεώσουμε γύρω γύρω τον σπάγκο.
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή.


 • Η κάθε πλευρά του 6γώνου,πρέπει να είναι ίση με την ακτίνα του.Στηρίζουμε λοιπόν το σπάγκο με ένα κόμπο στην άκρη ενός ξύλου,χρησιμοποιώντας τις εγκοπές που φτιάξαμε νωρίτερα (Εικ 1).Παίρνουμε την άλλη άκρη του σπάγκου και μετράμε μήκος μέχρι το κεντρικό μας καρφάκι.Στη συνέχεια σε αυτό το μήκος.στηρίζουμε τον σπάγκο στο διπλανό ξύλο,τυλίγοντάς τον μια φορά γύρω από την εγκοπή.Ξαναμετράμε απόσταση μέχρι το καρφάκι και συνεχίζουμε ομοίως μέχρι να ενώσουμε όλες τις πλευρές του χαρταετού.Λίγο προσοχή,ο σπάγκος καλύτερα να τυλίγεται σε κάθε ξύλο με την ίδια φορά (π.χ. από πάνω προς τα κάτω και αριστερόστροφα),για να βρίσκεται μετά από μία πλευρά που θα κολληθεί και το χαρτί.Εμείς δεν το κάναμε έτσι,γιατί το σκεφτήκαμε κατόπιν εορτής.
Εμάς για μεγαλύτερη ευκολία ,για να μην κουνιούνται πολύ τα ξύλα,μας έδωσαν και ένα «αλφάδι».Σε ένα μικρό ξύλο είχαν στηρίξει 4 καρφάκια σε ορθογώνιο σχήμα.Και χωρίς αυτό πάντως γίνεται δουλειά αρκετά εύκολα.Ηρθε η ώρα να κολλήσουμε το χαρτί.


 • Ακουμπάμε τον σκελετό επάνω,από την πλευρά που ακουμπάει καλύτερα ο σπάγκος.Κόβουμε το χαρτί γύρω γύρω στο μήκος των ξύλων περίπου.Για μεγαλύτερη ευκολία,με ένα μεγάλο χάρακα (ή ένα 4ο πηχάκι),σχεδιάζουμε το περίγραμμα και μετά το κόβουμε.(Εικ 2,3)
 • Στις άκρες κάθε πλευράς κόβουμε λίγο το χαρτί και το κολλάμε ώστε να αγκαλιάσει το σπάγκο.(Εικ 4)
 • Γυρίζουμε τον χαρταετό από τη μπροστινή πλευρά και αν θέλουμε τον στολίζουμε.
Φτάσαμε στα Ζύγια.
 • Πρέπει να φτιάξουμε μια ισοσκελή "πυραμίδα" με μήκος πλευράς ίσο με αυτή του αετού.Στηρίζουμε ένα κομμάτι σπάγκο από το κέντρο,τρυπώντας με προσοχή το χαρτί και άλλα δύο από τις 2 πάνω γωνίες.(Εικ Α)
  Στην κορυφή της πυραμίδας θα δέσουμε πολύ γερά την καλούμπα.
 • Στην κάτω πλευρά του σώματος του αετού,κατασκευάζουμε ισοσκελές τρίγωνο όπου η μια πλευρά είναι η κάτω του εξαγώνου και τις άλλες δυο τις φτιάχνουμε στερεώνοντας σπάγκο ίσου μήκους.(Εικ.Β)
 • Στην άκρη του τριγώνου δένουμε την ουρά,η οποία πρέπει να έχει μήκος 1 ½ φορά το μήκος της περιμέτρου του εξαγώνου.


 • Τελειώνοντας στηρίζουμε φουντίτσες από κομμένα χαρτιά,σε απόσταση μεταξύ τους έτσι ώστε εκεί που τελειώνει η μία να αρχίζει η επόμενη.(Εικ Γ)Ο αετός μας είναι έτοιμος για απογείωση!

3 σχόλια:

 1. Πέρσι είχα πολύ μεράκι να φτιάξω χαρταετό και δεν βρήκα κατατοπιστικές οδηγίες. Θα το δοκιμάσω φέτος με τις δικές σου, αν και για να πω την αλήθεια δεν μου φαίνεται και απλό. Θα δείξει!
  Ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πιο μεγαλη βαβουρα για εμενα ειναι να μαζεψεις τα υλικα.Κατα τ αλλα δεν ειναι δυσκολο.Διαβαςε 2-3 φορες τις οδηγιες πριν ξεκινηςεις και θα ειςαι οκ,πιςτευω.Αν καποιο σημειο δεν ειναι κατανοητο,πες μου για να το εξηγησω καλυτερα!!!

   Διαγραφή
 2. για μενα ο χαρταετός είναι σαν τα μπισκοτένια χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.... ποτέ, μα ποτέ δεν έχω καταφέρει να φτιάξω...
  Το θέλω όμως πολύ πολύ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!

Blogging tips