Σήμερα ήταν μια υπέροχη μέρα και ήθελα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σου!
Συνέβησαν κυρίως δύο πράγματα.
Βρήκα κάτι που αγαπώ κι έψαχνα χρόνια και έχασα κάτι που...αγαπούσα.Και τα δυο αυτά γεγονότα σχετίζονται μεταξύ τους.
Δε μιλάω φυσικά για κοσμοϊστορικές αγάπες,που συγκλονίζουν τη ζωή μας (αυτές τις έχω βρει εδώ και χρόνια στους τρεις άντρες της ζωής μου),αλλά για απλές,καθημερινές,που μας δίνουν βαθιά ικανοποίηση και μας κάνουν να απολαμβάνουμε την απλότητα της ζωής.
Το πρωί αφού άφησα τον γιο μου στο σχολείο,είπα να πάω να μαζέψω κρίταμο.Από τότε που το ανακάλυψα πριν τρία χρόνια,δε μπορώ να διανοηθώ τη χωριάτικη χωρίς αυτό κι έτσι μαζεύω για να έχω αρκετό για όλο τον χρόνο.Το ψυγείο μας καθώς καταλαβαίνεις στενάζει με κάθε λογής βαζάκια...
Η μέρα ήταν υπέροχη και η θάλασσα λάδι με ασημί χρώμα από το συννεφιασμένο ουρανό.Ετσι είπα να κάνω μια ακόμη εξόρμηση γι' αυτό που αναζητούσα μάταια εδώ και 3-4 χρόνια.
Κάπαρη!
Ηξερα ότι υπάρχει λίγη στην περιοχή από κάποιον που μου το είχε πει και του είχα ζητήσει να πάμε μαζί,αλλά πρώτον άλλο είναι να κάνεις μόνος την ανακάλυψη και δεύτερον δεν ξέρω αν τελικά θα πάμε.Στο κάτω κάτω τέτοια μυστικά δεν τα μοιράζεσαι εύκολα!
Περπάτησα ό,τι κατσίβραχο μπορείς να φανταστείς.Πήγαινα με το αυτοκίνητο,έψαχνα λίγο,ξανάμπαινα,προχωρούσα πιο πέρα και μια από τα ίδια.
Είχα και μια μικρή έννοια έτσι όπως ήμουν στις ερημιές,να την πω την αλήθεια μου.Κι εκεί που ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω για μια ακόμη φορά....
Είδα από μακριά κάτι υπέροχα λουλούδια πάνω στα βράχια.
Πλησίασα και δεν το πίστευα.Ενα τόσο δα φυτούλι,όμως ένιωσα τόση ικανοποίηση που δε μπορώ να σου περιγράψω.Εχω γράψει και παλαιότερα για όλα αυτά που μαζεύω.Δεν είναι τόσο το τελικό προϊόν που θα συλλέξω,όσο η διαδικασία της συγκομιδής.
Εκατσα στα βράχια δίπλα στο εύρημά μου και το θαύμαζα/καμάρωνα.Δεν είχα δει ποτέ το φυτό από κοντά και είναι μαγευτικό να βλέπεις αυτό το υπέροχο άνθος να επιβιώνει στο τίποτα,πάνω στα βράχια.Και κάπως έτσι,λοιπόν,όπως κάθησα...χρατς... πάει ένα από τα αγαπημένα μου παντελόνια.Κλαψ
Λίγο πιο πέρα βρήκα δυο ακόμα φυτά κι έτσι μάζεψα μια χούφτα μπουμπούκια κι άλλη μια φύλλα.Ελπίζω να τα φτιάξω σωστά.
Γυρίζοντας στο σπίτι,έτσι όπως ήμουν ζεσταμένη το πήρα απόφαση,έβαλα μαγιώ και κατέβηκα κι έκανα την πρώτη μου βουτιά για φέτος,γιατί πολύ το είχα καθυστερήσει.Και μετά,καθώς δεν είχα προλάβει με όλα αυτά να φάω ούτε πρωινό,έκοψα κι έφαγα μερικά μούρα από ένα δέντρο του δήμου που βρίσκεται εκεί κοντά.
Και κάπως έτσι ζει κανείς από το τίποτα μια αξέχαστη μέρα!
Και σκέφτεται "Που ζω;!Τι υπέροχη χώρα..."
Και σκέφτεται "Που ζω;!Τι υπέροχη χώρα..."
(και ίσως και κάτι ποιο μελό στα πλαίσια του "What a great day to be alive!)
Εύχομαι να μπορείς να ταυτιστείς και να νιώθεις κι εσύ τόση ικανοποίηση από μικρές καθημερινές απολαύσεις.
Γιατί τελικά αυτή είναι η ΖΩΗ!
Kαλησπερα σου.Αν επιτρεπεται βρηκες τωρα τετοια εποχη κριταμο;Και τα φυλλα της καπαρης πως τα κανεις κι αυτα παλι;Παντως χαιρομαι που απολαμβανεις ετσι την ζωη μ,αυτες τις καθημερινες σου απολαυσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΔιαγραφήΕννοείται πως θα σου απαντούσα : )
Το κρίταμο υπάρχει όλο το χρόνο,αλλά ο Μάιος είναι ο μήνας που το μαζεύουμε.Πριν ανθίσει,τώρα που τα φύλλα είναι ακόμα τρυφερά.Αλλά όταν ανθίσει μπορείς να μαζέψεις τα άνθη και αφού τα αποξηράνεις,να τα χτυπήσεις στο μούλτι και να φτιάξεις υποκατάστατο αλατιού με...κριταμένια γεύση για τις σαλάτες σου.Θα το βρεις σε βραχώδεις ακτές,εκεί που δεν πιστεύεις ότι μπορεί να επιβιώσει τίποτα.Γενικά όταν μάθεις να το αναγνωρίζεις,θα το βλέπεις πραγματικά παντού.Είχα ξεχάσει να βάλω το λινκ στο πορτ.Εδώ μπορείς να δεις φωτογραφία του πως είναι αν δε το αναγνωρίζεις.http://topaiziko.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html
Τα φύλλα της κάπαρης τα κάνω πρώτη φορά.Ρώτησα τη μαμά μιας φίλης από Σαντορίνη και μου είπε ότι τα βάζεις να τα βράσεις και με το που πάρει βράση το νερό το αλλάζεις και φτου κι από την αρχή.Αυτό το κάνεις 3-4-5 φορές,δοκιμάζοντας από την τρίτη και μετά να δεις αν έχουν μαλακώσει τα φύλλα και αν ο ουρανίσκος σου ανέχεται την πικρίλα.Εγώ μόλις τα έκανα,5 φορές χωρίς να δοκιμάσω και μάλλον δεν άφησα γεύση για γεύση.Ηταν τρυφερά τα φυλλαράκια που είχα μαζέψει.Μετά τα βάζεις σε νερό (νομίζω στο νερό που τα έβρασες,αφού κρυώσει,εγώ αυτό έκανα,όπως και με το κρίταμο) όπου βάζεις και ξύδι και χοντρό αλάτι
...και οκ, προφανώς εννοούσα ποΣτ και όχι πόΡτ,χαχα
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή