ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΣ: Μαζεύουμε Μολόχα




Από τότε που μετακόμισα πιο εξοχικά,απέκτησα μία ακόμα τρέλα... (και νομίζω θα σας έχω αποκαλυφθεί πλέον πλήρως)

Να μάθω τί υπάρχει γύρω μου στη φύση και το προσπερνούσα τόσα χρόνια,χωρίς να ξέρω πόσα έχει να προσφέρει στην υγεία μου.

Θα κάνω λοιπόν μια σειρά post,ανάλογα με το μήνα,τί μπορούμε να βρούμε γύρω μας.Να τονίσω ότι σε 40 λεπτά από το σπίτι μου,αν το επιθυμώ,μπορώ να πιω καφέ με θέα την Ακρόπολη,οπότε δε μένω και τόσο εξοχικά. Αρα θα αναφερθώ σε φυτά που μπορεί κάποιος εύκολα να βρει σε μια μικρή εξόρμηση.

Επίσης να πω ότι είναι τοοοοοόσα που δεν ξέρω ακόμα.Θα το εκτιμούσα αν κάποιος που γνωρίζει τί άλλο υπάρχει τώρα το Μάρτιο,το μοιραστεί μαζί μου.

Σήμερα:

Η ΜΟΛΟΧΑ


Ενα φυτό που το συναντάμε τόσο συχνά,καθώς φυτρώνει κυρίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές.Υπάρχει σε διάφορα χρώματα,στις πόλεις κυρίως είναι ροζ/μώβ.Εχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες,που πραγματικά δεν τις θυμάμαι απ' έξω,αλλά μπορεί κάποιος εύκολα να τις βρει στο ίντερνετ.Το πρακτικότερο όλων για εμένα είναι ότι είναι ότι:

  • Ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό
  • Ανακουφίζει από το βήχα
  • Είναι αποχρεμπτική
  • ...και γενικά είναι ιδανική για λοιμώξεις του λαιμού και του αναπνευστικού,είναι μαλακτική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδης
Γιατί να μή μαζέψεις λοιπόν λίγη φέτος,για να μην τρέχεις για Mucosolvan πάλι από Νοέμβρη;

Το κακό είναι ότι έχει την τάση να φυτρώνει δίπλα σε μονοπάτια.Πέρυσι που
πρωτοέψαχνα έβρισκα παντού,δίπλα στο δρόμο.Δε μαζεύουμε βότανα που φυτρώνουν δίπλα σε δρόμους γιατί είναι γεμάτα καυσαέριο και πολύ πιθανό να τα έχουν τιμήσει σκύλοι.Αλλά κάπου,σε κάποιο οικόπεδο,ίσως στον κήπο σου θα τη βρεις.
Φέτος εγώ βρήκα στην αυλή του σχολείου του γιου μου.



ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΟΥΜΕ

Η οδηγία είναι ότι τα βότανα δεν τα πλένουμε.Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση πλέον με τις βρωμοβροχές που ρίχνει, να μην ξεβγάλω ένα βότανο,ακόμα κι αν είναι του κήπου μου.Επειτα κρεμάμε το ματσάκι ανάποδα σε κάποιο σκιερό μέρος(ιδανικά κάποιο υπόγειο),που όμως αερίζεται,μέχρι να ξεραθεί.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΙΝΟΥΜΕ

 Σαν έγχυμα.Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο βότανο (1-3 κουταλάκια για κάθε ποτήρι νερού),σκεπάζουμε γιατί τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και αφήνουμε    8-10 λεπτά.Σουρώνουμε και πίνουμε.

Μπορεί να συνδιαστεί και με άλλα βότανα που είναι κατάλληλα για λοιμώξεις του λαιμού και του αναπνευστικού,π.χ. τίλιο,τσάι του βουνού,γλυκάνισο,κίστο κ.α.
Ταιριάζει ωραία και με χαμομήλι.


Ας βάλουμε τα ροφήματα πάλι στη ζωή μας.

Σημαντικό:Κατα την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ΔΕΝ πίνουμε βότανα.
Επιτρέπονται χαμομήλι,τσάι του βουνού,μάραθος,γλυκάνισος.Τα δύο τελευταία μάλιστα βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος και στους κολικούς των μωρών.








3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμ επολύ για την χρήσιμη ανάρτηση!

    στα βόρεια ακόμα δεν έχουμε μολόχες, αλλά θα τις περιμένουμε.

    Όσον αφορά τα βότανα που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, επειδή το έχω ψάξει πολύ, είναι πιο διευρυμένος ο κατάλογος, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικές με τα βότανα, καθώς κι αυτά περιέχουν ουσίες που συναντώνται και στα φάρμακα.

    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμες οι πληροφορίες σου,όμορφο φυτό,όμορφο και το μπλογκ σου!!!!
    Καλώς σε βρήκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες και ελπίζω να συνεχίσω ν' ανταποκρίνομαι στις προσδοκίες σου : ).Μου είναι κάτι εντελώς νέο,αλλά μου αρέσει πολύ κι έχω ακόμα πολλά να πω πιστεύω

      Διαγραφή

Έλαααα,δε θέλει πολύ click click!
Αν δεν μου γράψεις,πώς θα ξέρω ότι πέρασες από δω?!